Foutief geplaatste (WMO)trapliften

Gepubliceerd 4 november 2022 18:48 uur. Tekst: Piet Bergstra. Foto: Otolift

KAMPEN – Hart van Kampen werd benaderd door een inwoonster van onze gemeente over foutief geplaatste trapliften. Dit naar aanleiding van een uitzending van MAX Meldpunt. Want het blijkt dat tal van gemeentes niet of nauwelijks controleren of een trap na plaatsing van een traplift nog aan de wettelijke eisen voldoet.

 

Dat is wel nodig omdat bij plaatsing van een traplift vaak leuningen worden verwijderd. In sommige gevallen blijft er daardoor te weinig ruimte over om veilig te lopen. Wij namen daarom contact op met de gemeente Kampen. Hart voor Kampen wil weten hoe het in onze gemeente is gesteld met trapliften.

 

Het bleek dat de gemeente Kampen is ermee bekend dat trapliften soms foutief worden geplaatst. Gemeente Kampen: "Dit jaar heeft de gemeente Kampen twee meldingen van inwoners ontvangen met een foutief geplaatste traplift. Naar aanleiding van de bovengenoemde meldingen heeft de gemeente contact opgenomen met de leverancier. Die heeft deze klachten opgelost en de traplift juist geplaatst".

 

De leverancier haalt standaard, bij de plaatsing van een lift aan de muurzijde, de trapleuning weg. Dat mag niet. De trap wordt dan onveilig en voldoet niet meer aan de wettelijke eisen. MAX Meldpunt liet in die uitzending zien dat naar schatting zo’n 80% van de (WMO)trapliften foutief worden geplaatst. "De gemeente kan een controle uitvoeren op een geleverde traplift. Tot nu toe is er geen aanleiding geweest om deze controle uit te voeren", aldus de gemeente. Wij vinden dat vreemd: er zijn immers dit jaar twee meldingen geweest van foutief geplaatste liften. 

 

Hart voor Kampen doet dan ook een oproep: heeft u, je vader/moeder of opa/oma een traplift in huis? Kijk de uitzending van MAX er nog eens op na op Max Meldpunt. Controleer of de trap aan de wettelijke eisen voldoet. Als dit niet het geval is meldt dit dan via info@hartvoorkampen.nl. Dan pakken wij dit op zoals u van ons gewend bent en zullen dat melden bij de gemeente. De uitkomsten kunt u dan teruglezen op onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/HartvoorKampen/