Hanzepaviljoen: hoe nu verder?

Gepubliceerd 25 maart 2023 09:21 uur. Tekst: Nardus Koster. Foto: Piet Bergstra

Niet iedereen vindt het Hanzepaviljoen een aanwinst. De komst van het Hanzepaviljoen was omstreden en nu de tijdelijke vergunning, na een proefperiode van 2 jaar, omgezet moet worden naar een permanente vergunning blijkt het stof nog altijd niet neergedaald.

 

De tegenstanders van deze horecagelegenheid, aan de oever van de IJssel aan de IJsselmuiden zijde, zijn zeer uitgesproken. Het hoort hier niet, het is veel te groot, te lawaaierig, slecht voor de natuur, slecht voor het uitzicht op Kampen en het gaat te kostte van de vrije recreatie op het strandje aan de IJssel.

 

Het strandje werd sinds jaar en dag gebruikt door voornamelijk de jeugd van de gemeente Kampen. Een niet onbelangrijk deel van de huidige tegenstanders gaf toen met grote regelmaat aan dat het er een rommeltje was, met veel achtergelaten afval, en vooral ook laat nog veel herrie. De klachten van toen lijken vergeten nu er een horecagelegenheid is gekomen die er voor zorg dient te dragen dat het gebied schoon, toegankelijk en afgesloten wordt vanaf 24.00 uur.

 

 

Maar een uit de kluiten gewassen paviljoen met een megaterras was nou ook weer niet de bedoeling. Ook het terras, de hindernis die genomen moet worden om het strandje te bereiken wordt door velen als hinderlijk ervaren. “Vroeger kon je ongehinderd doorlopen”.  Nu is er een goede toegang, staan de fietsen niet langer op het fietspad. ‘s Avonds gaat op tijd het hek dicht en kunnen de buren en de natuur ook op tijd genieten van een rustige nacht. Alles dus gewoon door op de oude voet?  Nee, niet helemaal.

 

Het terras moet wat ons betreft een flink stuk kleiner. Het strandje moet weer vrij toegankelijk worden voor de jeugd. De toegang moet zo worden geregeld dat bezoekers van het strand niet over het terras hoeven. We willen geen auto’s geparkeerd zien op de fietsparkeerplaats. De wethouder is door een meerderheid van de gemeenteraad op pad gestuurd met een flink aantal wensen. De ondernemer heeft al een aangepast plan gepresenteerd. We wachten de uitkomsten af.