Op zoek naar de meest markante knotwilg

Gepubliceerd 9 december 2022 15:13 uur. Tekst en foto's : Stichting Particuliere Landschapsdiensten IJsseldelta +

Als er één boom al heel lang verbonden is met het landschap van de IJsseldelta dan is het de knotwilg. Waar staat in ons gebied de meest markante knotwilg, wil Stichting Particuliere Landschapsdiensten IJsseldelta + weten. Knotwilgen spreken tot de verbeelding. De knoestige bomen met de gekortwiekte kruin doen een beetje aan een mensenleven denken.

 

Ze beginnen speels en worden snel volwassen. In de ouderdom volgt een gebutst en gebukt bestaan, waarin ze toch hoopvol groene takken blijven geven. De knot ontstaat als kruin met takken eens per drie tot vier jaar wordt afgezaagd. Wilgentakken zijn soepel en buigzaam en dus vanouds heel bruikbaar voor allerlei doeleinden, zoals dakbedekking, afrastering en gevlochten wanden van schuren en huizen.

 

Karakater 

Knotwilgen zien er niet alleen charmant uit; ze hebben ook een grote waarde voor de natuur. Er zijn heel wat vogels en insecten die zich thuis voelen in de knotwilg. Eenden, spreeuwen, duiven en steenuilen broeden er graag in. Omdat wilgen in het vroege voorjaar bloeien zijn ze heel waardevol voor allerlei soorten bijen en hommels. Ook zijn de bomen gulle gastheren voor insecten. Spinnen, duizendpoten, mieren, pissebedden en vlinders vinden hun toevlucht in het vermolmde hout en in de ruwe bast. De meest knotwilgen behoren tot de familie van de schietwilg. In die naam zit ook het geheim van de boom verborgen: Als je een tak van de wilg in de grond steekt, schiet er binnen een paar jaar een boom uit; zo hard groeien ze. Wilgen houden van natte omstandigheden. Daarom groeien ze het liefst langs sloten en vaarten en in uiterwaarden. 

 

Vergoeding

‘Als SPLIJ+ vinden we het belangrijk dat er oude knotwilgen zijn in het landschap van de IJsseldelta. Daarom ondersteunen we particulieren in het onderhoud van deze bomen’, vertelt SPLIJ+-voorzitter Arnita van der Weerd. SPLIJ+ heeft ruim 1500 wilgenbomen onder contract. Dat wil zeggen dat eigenaren van knotwilgen een vergoeding krijgen voor het onderhoud ervan, zodat ze kunnen uitgroeien tot fraaie knotwilgen in het landschap. 

 

SPLIJ+ is op zoek naar jouw favoriete wilg 

Waar staat de meest markante knotwilg in de IJsseldelta op grondgebied van gemeente Kampen, Zwartewaterland of Zwolle? Stichting Particuliere Landschapsdiensten IJsseldelta is daarnaar op zoek. Leg je geliefde knotwilg vast op een foto, tekening, schilderij of schrijf een gedichtje. Stuur het in en vermeld erbij waarom deze knotwilg voor jou tot de verbeelding spreekt. De inzenders van de drie meest markante knotwilgen krijgen een professionele knipschaar cadeau voor landschapsonderhoud. Inzenden kan tot 31 januari 2023 op dit mailadres: knotwilg@splij.nl

Kijk hier voor de voorwaarden om mee te doen