Raad bezoekt Castellum

Gepubliceerd 14 mei  2023 11:42 uur. Tekst en foto's: Piet Bergstra.

Op vrijdag 12 mei bracht de gemeenteraad een werkbezoek aan Castellum Hoge Woerd te Utrecht. Het accent van dat bezoek lag op het businessmodel van het museum. Namens Hart voor Kampen waren Albert Holtland en Piet Bergstra aanwezig.  Het bezoek was een initiatief van laatstgenoemde.

 

Castellum Hoge Woerd is de naam van een gereconstrueerd Romeins fort in de Nederlandse woonplaats De Meern. In deze moderne interpretatie van een Romeins fort komen archeologie, cultuur, natuur en gastronomie op een unieke manier samen. Het fort is eigenlijk gebouwd rondom het 2000 jaar oude Romeinse schip met zijn complete inventaris. In lengte is het schip even lang als de IJsselkogge: 25 meter.

 

“Wij zijn al jaren bezig met de IJsselkogge en zijn nog niets opgeschoten. We weten niet of we het willen, wat we willen, waar we het willen, hoe we het willen. Er ligt geen enkel eigen initiatief bij het college: die leunt achterover en voert alleen maar uit waar de raad mee komt. Familie Busser heeft op 2 januari het voorstel gedaan om eens in dit museum te gaan kijken. Misschien kunnen wij daar iets van leren. Wij wilden de familie Busser graag als eregasten mee maar dat voorstel werd geweigerd door het presidium”, aldus Bergstra.

 

 

Het gebouw waarin het museum is ondergebracht moet worden gezien als een bedrijfsverzamelgebouw: het biedt plaats aan een restaurant (particulier), een theater (stichting) en een stadsboerderij (gemeente). De overheadkosten worden onderling verdeeld. Er zijn veel interactieve opstellingen, educatielokalen, exposities en verhaallijnen. Het heeft de meegereisde raadsleden een goede indruk gegeven wat er mogelijk is op het gebied van een beleef- en doe museum. 

 

Ook nu werd nog eens nadrukkelijk meegegeven dat het tentoonstellen van de IJsselkogge in slechts een vitrine een doodlopende weg is.