"Het juiste moment om te ontspannen is wanneer je daar geen tijd voor hebt!"

Gepubliceerd 3 mei  2023 10:34 uur. Tekst en foto: Ellen Koersen

 

Zo’n eerste raadspraat vraagt toch om een korte kennismaking. Sinds afgelopen gemeenteraadsverkiezingen ben ik fractiesecretaris van Hart voor Kampen, hiervoor heb ik interesse genoeg, ben nieuwsgierig, (regionaal) betrokken en actief. Ik heb een vrij uitgebreid profiel en houdt me graag met veel -tegelijk- bezig, denk aan pubquizzen spelen bij Jos en Melvin in de Cellesbroederpoort en op ‘t Ponton, (grafisch) ontwerpen, lekker buiten zijn en tripjes maken, satire/cabaret kijken, puzzelen en mensen ontmoeten. Zoals bij ‘t Biergilde van Campen en tijdens het bespelen van meerdere instrumenten.

 

Zo kom ik ook bij het volgende: verenigingen! Ik ben blij lid te zijn en gun het iedereen zich bij een dergelijke club aan te kunnen sluiten, van sport en muziek tot hobby en knutsel; bezig zijn met samenwerking, creativiteit, ontwikkeling, prestatie en er ook nog eens plezier aan beleven! Voor mij zou het erg waardevol zijn dat we over de hele wereld de cultuursector in stand houden.

Dat moet dan ook zeker ondersteund blijven worden door overheden en gemeentes. Enige subsidie en contributie is noodzakelijk voor het voortbestaan van vele clubs en ook vrijwilligers, waarvoor veel waardering, verdienen soms een extraatje. Sommigen leven in armoede maar ook zij moeten het recht hebben om op les te kunnen, misschien door middel van een financiële bijdrage of korting.

 

Het is leuk om te zien dat leden het beste uit zichzelf willen halen en gedreven zijn maar er nadien ook ruimte is voor een gezellige ‘derde helft’. Het lijkt me best een goede zet om landelijk campagne te voeren met ‘Welk instrument kies jij?’ of ‘In welke sport wil jij uitblinken?’ Benoem daarbij de elementen die zo nodig zijn voor een mens; focus, discipline, voldoening, het sociale aspect en bijvoorbeeld het tegengaan van eenzaamheid. 

 

Meedoen, participeren is op alle vlakken belangrijk. Ik zie dan ook graag dat al op jonge leeftijd kinderen worden geprikkeld met zintuigen en beweging bezig te zijn, denk aan muziekles in het onderwijs, allerlei soorten sporten introduceren. Al meld je je bij de scouting of is het iets met dieren, spelletjes, toneel, foto of kunst. We moeten ons er alleen even toe zetten en elkaar laten zien hoe tof het is om naast werk en school met anderen bezig te zijn met een passie. 

 

Ook al wordt gezegd dat we steeds meer in een individualistische maatschappij leven, je bent er zelf bij om aansluiting te vinden, vriendschappen aan te gaan en je te begeven binnen een bruisend milieu. Om het behoud en de keuzemogelijkheid is het aan ons om verenigingen in stand te houden, help mee met activiteiten en zet je organisatie-skills in voor een plaatselijk evenement.