'Werken moet lonen'

Gepubliceerd 30 november 2022 13:45 uur. Tekst: Piet Bergstra. Foto's: Piet Bergstra en printscreen website FOK

KAMPEN - Binnen de raad heeft armoede, mensen op bijstandsniveau, wel een plekje gevonden. Er wordt zeer regelmatig aandacht voor gevraagd. Ook weer bij het vaststellen van de Begroting 2023. Maar soms is het voor de Jan of Jannie Modaal met een (deeltijd)baan  een ander verhaal. Voor deze categorie die in financiële problemen raakt is er nauwelijks aandacht. Wij willen hier aandacht voor vragen want werken moet wel lonen.

 

“Ik ben erg geschrokken van het rekenvoorbeeld dat ik tegenkwam op Twitter. Het is een vergelijking gemaakt door een financieel professional. Zij wil ik graag aandacht voor die berekening en aandacht voor Jan Modaal. Want #werkenmoetlonen twittert zij. Daar is Hart voor Kampen het volledig mee eens”, aldus Piet Bergstra. 

 De vergelijkingstabel gemaakt door een financiel expert
De vergelijkingstabel gemaakt door een financiel expert

 

Voor alle duidelijkheid: het overzicht is niet bedoeld om de bijstandsgerechtigde op de strafbank te zetten, maar de kant van de werkende te belichten. In beide berekeningen is het uitgangspunt een alleenstaande moeder met 3 kinderen. De ene moeder werkt (zij heeft een modaal inkomen van 46.000 euro) en andere zit in de bijstand. Het verschil bedraagt maar liefst 33.809 euro die negatief uitvalt voor de werkende moeder. Het gaat om de grote lijnen, niet de details. Je kunt zich voorstellen dat als dit echt het geval is, de constatering is dat werken niet loont. 

 

Wij legden deze berekening daarom voor aan de gemeente Kampen. Wij wilden weten of dit overzicht, op hoofdlijnen, ook van toepassing is op de situatie in Kampen. “De hoofdlijnen kloppen inderdaad. Er zijn natuurlijk kleine nuances. Binnen de gemeente Kampen gelden soms ook andere regelingen. Zo kennen zij bijvoorbeeld de Meedoenbon en de Kindregelingen, maar kennen wij geen vergoeding voor het eigen risico", aldus de gemeente Kampen.

 

Uit cijfers van het Centraal Plan Bureau (CPB) blijkt dat het modaal inkomen in 2022 in Nederland 38.000 euro bruto is, inclusief vakantiegeld. Maandelijks komt dat neer op een bruto salaris van 3.167 euro, wat netto zo'n 2.500 euro is. De armoedeval is inmiddels naar modaal+ verschoven.  Armoedeval is het verschijnsel dat mensen die (relatieve) armoede lijden nauwelijks mogelijkheden hebben hun maatschappelijke situatie te verbeteren. Het woord "val" betekent in dit geval fuik, dat wil zeggen "gevangenzitten". Je moet in je portemonnee rekenen om een keuze te maken of je meer moet gaan werken. Je moet als werkende heel veel kosten vaak zelf betalen waardoor je door een ondergrens zakt waarbij je moet gaan nadenken hoe je met de boodschappen uit gaat komen.

 

Gemeente Kampen": "Wij kennen een lijst met alle minimavoorzieningen. De meeste regelingen gelden voor mensen die een inkomen hebben tot maximaal 110% van het minimuminkomen. Het minimuminkomen is de hoogte van de bijstandsnorm. De gemeente kent binnen de kindregeling ook een vergoeding voor kinderen die op het basisonderwijs zitten. De regelingen kun je vinden op de website van de gemeente Kampen vinden. Ook kan de website berekenuwrecht handig zijn. Hier kun je je gegevens invullen en wordt direct zichtbaar welke regelingen er in Kampen beschikbaar zijn".

 

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van regelingen?

 

Ben je werkzaam en dreig je ondanks dat toch in de financiële problemen te komen door de hoge inflatie of energieprijzen? "Wacht niet langer maar vraag hulp. Bij de gemeente zitten we klaar. Je bent niet de eerste en zeker niet de laatste. Wij kunnen je adviseren. Neem dan contact op met Financiën op Koers. Dit kan via de website of via telefoonnummer 038-3335924. Je kunt ook appen via het nummer 06-10272050. Het is vaak moeilijk om die stap te nemen maar stel het zeker niet uit", aldus de gemeente.

 

Je kunt ook langskomen op het spreekuur van Financiën op Koers. Dat kan op: 

  • maandag van 13.00 tot 15.00 uur: Werkcafé, Gildestraat 1 in Kampen
  • dinsdag van 9.30 tot 11.30 uur: Het Lokaal, Erfgenamenstraat 1C in IJsselmuiden
  • woensdag van 10.00 tot 14.00 uur: Stadhuis, Burgemeester Berghuisplein 1 in Kampen

Houd ons op de hoogte van je situatie via onze email.  Hart voor Kampen blijft zich ook hiervoor  inzetten. Want werken moet wel lonen.